2500 de lecții video sunt disponibile pe platforma digitală educatieonline.md

Educatieonline.md este o bibliotecă digitală, care conține în primă fază, aproximativ 2.500 de lecții video pentru elevii claselor I-XII, la toate disciplinele, inclusiv profil real / profil umanistic (pentru nivelul de învățământ general). În faza doi a proiectului, pe educatieonline.md numărul total de lecții video va ajunge la circa 4.500. Lecțiile înregistrate vor fi atât în limba română, cât și în limba rusă. De asemenea, pe platformă vor fi încărcate suporturile didactice deschise (manuale digitale, prezentări și exerciții). Scopul proiectului este de a asigura accesul liber și neîngrădit la lecții produse de cei mai buni profesori din mun. Chișinău, create pentru toți elevii după un standard înalt al calității; astfel beneficiind de calitatea prestării serviciilor educaționale. 

Peste 300 de profesori din 69 de instituții de învățământ, cu ghidajul mai multor echipe de experți, coordonatori, operatori și voluntari, înregistrează lecțiile video la disciplinele incluse în curriculumul național. Începem cu școala primară, treapta gimnazială și cu ciclul liceal, ulterior proiectul va fi extins și pentru preșcolari, pentru elevii cu deficiențe auditive sau surditate tardivă. 

Proiectul Educație Online a început inițial în cadrul Academiei de Studii Economice a Moldovei (ASEM), unde s-au filmat aproximativ 60 de lecții. Ulterior, sesiunile de înregistrări video au trecut în sălile de curs ale Blocului 3 al Universității Tehnice a Moldovei (UTM), care încă mai continuă zilnic. Crearea și înregistrarea în format video a lecțiilor care au rămas a fi predate până la sfârșitului anului școlar 2019-2020, conform curriculumului național, este realizată în 7 etape, în corespundere cu metodologia: 

1) Elaborarea conținutului;  

2) Avizarea conținutului; 

3) Filmarea lecțiilor; 

4) Editarea lecțiilor filmate;

5) Avizarea lecțiilor editate;

6) Plasarea lecțiilor pe platforma educatieonline.md, YouTube și în rețeaua de televiziune națională;

7) Diseminarea lecțiilor în rețelele de socializare.

Aproximativ 27.400 de profesori din cadrul învățământului general din republică vor putea utiliza în munca lor o infrastructură mai calitativă a învățământului de la distanță, creată pe baza platformei educatieonline.md. Estimativ, un număr de 331.000 de elevi din instituțiile de învățământ din întreaga țară, precum și 9.874 de copii cu dificultăți de învățare și dizabilități vor avea acces la programul școlar, elaborat într-o nouă formă, care le va permite să urmeze programul educațional de la distanță, accesând materialul didactic de pe platforma educatieonline.md, cât și având acces la lecțiile video, difuzate în rețeaua de televiziune națională.

Proiectul este o inițiativă a Primăriei Municipiului Chișinău, în colaborare cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, creat cu suportul Fundației Soros-Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei, Emisiunea EduTolk, Crunchyroll, Asociația Națională a companiilor din domeniul TIC și Academia de Inovare și Schimbare prin Educație.

Sursa: http://educatieonline.md/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *